søndag29okt2017

Stor Luther-fejring i Bregnet med gudstjenste, æbletræsplantning og musik-forestilling om reformatioen

søndag29okt2017 kl. 13:30 - 16:30

Bregnet Kirke fejrer 500-året for reformationen med to særlige arrangementer på samme søndag:

Kl. 13.30: Kort og festligt gudstjeneste for både børn og voksne, der fejrer reformationen med salmer og citater fra Martin Luther.
Spejderne medvirker.
Efter gudstjenesten går vi ud på kirkegården og planter et æbletræ, inspireret af Luther, der sagde: "Også selvom jeg vidste, at Jorden ville gå under i morgen, ville jeg plante et æbletræ i dag," sagde Martin Luther.
Efter plantningen serveres kaffe, thé og saftevand med Luther-kage til. Det foregår ved kirkens P-plads, forventeligt i det nye maskinhus.

Kl. 14.45: Vi præsenterer ”Reformationen i ord og tone” med levende fortælling af Lisbeth Weitemeyer og musik fra reformationstiden spillet af trioen Corde di Gioia – Strings of Joy. Alle medvirkende optræder i historiske kjoler.

Denne del af dagens Luther-fejring er mest for voksne.

Oplev en spændende beretning om, hvad den bevægelse Luther satte i gang, kom til at betyde i Danmark. Om det konsekvenser for både klostre, kirke, kongehus og det øvrige samfund, som reformationen fik.

I fortællingen står Christian 3. og Dronning Dorothea centralt med deres kirkelige arrangement og beslutning om reformationens indførelse i det danske rige.

Corde di Gioias sang og musik følger tiden fra 1517 til 1536 og lægger sig ind og ud af fortællingen.

OBS. Dette arrangement koster 50 kr. i entré. Det er lavet i samarbejde med FOF Djursland.
Billetter:
Enten på FOF's hjemmeside på linket
eller på Kordegnekontoret i Egegård, Birkevej 39, 8410 Rønde: Mandag -fredag 10-13, torsdag også 16-18.
Evt. resterende billetter sælges i kirken inden arrangementet begynder.

Pressemeddelelse

Reformationen i ord og toner

”Selvom jeg vidste at Jorden ville gå under i morgen, ville jeg plante et æbletræ i dag”.
Dette er et af de mest berømte Luther citater, og det bliver der fulgt op på, når Bregnet Kirke i Rønde og FOF Djursland søndag 29. oktober fra kl. 13.30 markerer 500 året for reformationen - i ord og toner.

2017 er ikke 500 året for reformationen i Danmark, det år kommer først i 2036, men det er 500 året for, at Luther opslog sine berømte og dengang forkætrede 95 teser på kirkedøren i Wittenberg og dermed skabte grundlaget for et opgør med den katolske kirke og startskuddet til en ny kristen retning, som over årene specielt udviklede sig og blev dominerende i det nordlige Europa.

Dagen starter med en festgudstjeneste i Bregnet Kirke for både børn og voksne, hvor der vil blive sunget salmer og givet citater fra Martin Luther. Sognepræsterne Morten Bay-Mortensen og Anne Marie Tolbod står sammen i spidsen for gudstjenesten.

Efter gudtjenesten kommer det med æbletræet, for samtlige medvirkende i gudstjenesten vil gå ud på kirkegården og plante et æbletræ, efter inspiration for Luther, men forhåbentlig uden at jorden går under dagen efter. Der serveres herefter en kop kaffe/te samt et stykke Luther-kage inden arrangementet fortsætter.

Fortælling og musik
Kl. 14.45 fortsætter arrangementet i Bregnet Kirke med fortælling og musik fra reformationstiden.
Ordene står Lisbeth Weitemeyer for, mens musikken fra reformationstiden spilles af trioen Corde di Gioia – Strings of Joy”.

Ord og musik bliver tilsammen en beretning om, hvad den bevægelse, som Luther satte i gang for 500 år siden, kom til at betyde for Danmark. Konsekvenserne var store for den katolske kirke, som dengang var alt dominerende indenfor klostre, kirker og ind i kongehuset, hvor Christian 3. og Dronning Dorothea blev centrale skikkelser med deres beslutning om, at lade reformationen blive gennemført i Danmark.

De medvirkende:
Lisbeth Weitemeyer er foredragsholder og historiefortæller og er uddannet cand. mag. i dramaturgi og kommunikation. Hun har et mangeårigt samarbejde med FOF Djursland som foredragsholder og som rejseleder på en lang række kulturelle og historiske udflugter og rejser.

”Corde di Gioia – String of Joy”, italiensk for “Strenge af glæde” er et ensemble, der spiller historiske koncerter, der spænder fra renæssancen til nutiden. Ensemblet består af sopranen Maria Johannsen og døtrene Anna og Giuly.

De har optrådt sammen siden 2010 i en række sammenhænge til koncerter over hele Danmark, og har også en omfattende turnevirksomhed i udlandet, i særlig grad i England, hvor de har givet en række historiske koncerter, blandt andet i domkirken i Bath og i Christ Church Cathedral i Oxford – og så bliver det ikke meget finere.

Ensemblet bestræber sig på at skabe en autentisk stemning for den tid, de nu spiller musik fra, ved at lave en helhedsoplevelse med dragter, lys og musik, og sammen med Lisbeth Weitemeyers ord bliver det til en fortælling om, hvad der foregik i Danmark i de skelsættende år fra 1517 til 1536.


 

 

 

OrdOgTonerReformationen 2 .jpgOrdOgTonerReformationen 3 .jpg