Fællesspisning 21. febr.: Mad er noget af det bedste at samles om

Stemning i Egegård i Rønde, når bordene fyldes til fællesspisning

Mogens, Johan, Lise og Inge styrer køkkenet - sammen med mange frivillige kokke

For sjette gang inviterer en frivillig gruppe af mennesker, med kvartetten Lise Legarth, Inge Thomsen, Mogens Frederiksen og Johan Legarth i spidsen, på veltilberedt aftensmad og nærmest hjemlig hygge omkring bordene i Egegård.

De har sammen med en større flok af frivillige fundet en velkørende form på traditionen med fællesspisning som startede i 2017 med afsæt i det landsdækkende initiativ ”Danmark spiser sammen”.

Her et par år senere hedder det ”Rønde spiser sammen”, men geografien er ingen begrænsning, og invitationen rækker ud til alle, som har lyst til en aften med god mad og fællesskab, også med nogen, man ikke kender.

”Vi har deltagere fra hele oplandet, og vi har heldigvis gode tilbagemeldinger på, at folk synes det er hyggeligt at være med, fortæller Lise Legarth. Fællesspisningens idé er, at den skal være for alle, på tværs af generationer og baggrund, og det er virkelig lykkedes at få folk bragt sammen, og nye bekendtskaber er blevet stiftet.

Ikke så farligt endda
At fællesspisningen er folkeligt fællesskab i bedste og bredeste forstand, har været en ny opdagelse for nogle, fortæller Mogens Frederiksen: ”Hvis man kommer med den forestilling, at aftenen har et meget kirkeligt præg, bliver man måske overrasket. Vi lægger vægt på at rumme alle, og her er plads til hygge og samtale”.

Inge Thomsen supplerer: ”Vi er optaget af, at alle føler sig velkomne, også selvom man kommer alene, og kommer for at have nogen at spise sammen med. Ingen skal føle det svært at komme over dørtrinnet, så derfor har vi en vært ved indgangen til at tage imod. Og så lægger vi op til, at alle er åbne for at hive nye ind og give plads i flokken. Selvom vi spiser sammen, er vi jo ikke sammenspiste”.

På menuen her i februar er rigtig vintermad, nemlig veltilberedte og langtids-simrende gryderetter med salat og brød.

For vegetarer er der også lækker mad, og alt er som sagt lavet af frivillige.
Som Johan Legarth siger: ”Nogen finder et særligt fællesskab omkring arbejdet i køkkenet, og jeg kan kun opfordre: Du skal være velkommen til en plads ved gryderne”.

  • Fakta:

    -Fællesspisning torsdag 21. februar kl. 18.00 i Egegård, Birkevej 39, Rønde.

    -Middagen består af gryderetter med tilbehør og vegetarretter, samt fastelavnsboller til dessert.

    -Arrangementet er for alle. Pris: 50 kr. for voksne, børn under 15 år gratis.

    -Tilmelding: Lise Legarth 3013 1262 eller Inge Thomsen 2311 1330 – senest 18. februar.

 

 Tekst og fotos: Morten Bay-Mortensen

Del dette: