Man mister meget andet i livet end blot ved dødfald

Ann Maj Lorenzen er præst på Hospice Djursland og sognepræst i Thorsager, Bregnet og Feldballe

Foredrag tirsdag 29. oktober kl. 19.30 i Egegård: I sit daglige arbejde som præst på Hospice Djursland i Rønde oplever Ann Maj Lorenzen sorgen på nærmeste hold, når et menneske dør. Imidlertid er der også mange andre livssituationer, der giver et menneske sorg at bære på. Den er et alment vilkår med mange nuancer, kan man høre i hendes foredrag "Hvad gør sorgen ved et menneske?"

Dødsfald efterlader altid sorg og tomhed hos den nærmeste familie og venner. Anderledes kan det ikke være, hvis man mister det menneske, man elsker. "Det er et vilkår, vi må leve med", siger Ann Maj Lorenzen.

Og tilføjer: "Sorg er mere end smerten efter tabet af menneske. Sorg har mange nuancer og i virkeligheden er det jo sorg, man oplever, når livet ikke går i den retning, man havde håbet på, hvad enten det gælder én selv eller ens nærmeste.

Måske begynder det blot som en lille skuffelse, der sætter sig som en varig sorgfuld følelse.
Når sygdom eller ulykke tvinger os til at ændre kurs i livet, følger sorgen med.

Og det samme sker ved tilværelsens mange overgange, fra børnene flytter hjemmefra, over skilsmisse og til det at forlade arbejdsmarkedet. Sorgen er en reel følgesvend hele livet".

Ann Maj Lorenzen vil i sit foredrag se på forskellige former for sorg, vi møder hos hinanden og os selv. Hvad er der f.eks. på spil i begrebet ’landesorg’, og kan vi med den aktuelle klimabekymring ligefrem tale om en global sorg?

Med baggrund i sin lange erfaring som præst på hospice og i folkekirken har Ann Maj Lorenzen et bud på, hvad der kan lette, når sorgen tynger:

"Jeg tror vi skal bære sorgerne sammen, og måske skal vi bruge kirkerummet til korte andagter, hvor vi er sammen om den samme smerte, uden at vi selv behøver finde så mange ord for det.
Det kan somme tider løsne sorgens greb, at lade fællesskabet og kirkeritualerne bære det, vi ellers er så alene om".

Tekst: Morten Bay-Mortensen
Foto: Lærke Lorenzen

Info
"Hvad gør sorgen ved et menneske? Foredrag med sogne- og hospicepræst Ann Maj Lorenzen.
Tirsdag 29. oktober kl. 19.30 i Egegård, Birkevej 39, Rønde.
For alle interesserede. Pris: 25 kr. for kaffe, the og kage.

Del dette: