”Man bliver ligesom indhyllet i musik”

Organist Helle Zederkof står i spidsen for orgelskolen Bregnet Kirke

For Degania Feig, Eliza Rama og Sofus Høstrup er kirkeorglet ikke et gammeldags instrument, men fuld af spændende klange

Der øves intenst for at få både hænder og fødder til at spille sammen

Tre børn og unge prøver kræfter med kirkeorglet i orgelskolen i Bregnet Kirke. Hvis deres begejstring for det gamle kirkeinstrument holder ved, kan de være med til at sikre musikken til fremtidens gudstjenester.

Dropper man ind i Bregnet Kirke en sen tirsdag eftermiddag, kan man opleve en varierende blanding af iørefaldende melodier, der prøves af igen og igen. Oppe fra orglet klinger prøvende toner af ”Et barn er født i Betlehem”, Kim Larsen-klassikeren ”Midt om natten”, 80’er-hittet "The Final Countdown" og små sprøde sonater.

Det er Helle Zederkofs orgelskole, som er i gang med tre elever, der hver uge øver sig på det store kirkeorgel, der med sin uendelige muligheder for forskellige klange har fanget deres musikalske interesse.

Degania Feig, 16 år, siger: ”Det er et virkelig flot instrument, og man kan spille mere end bare én genre, det kan jeg godt lide. Allerede nu har jeg fået forståelse for noget af det orglet kan, og jeg kan godt forestille mig, at jeg engang kan spille til en julegudstjeneste”.

Hun har ligesom de to andre elever, Eliza Rama på 11 og Sofus Høstrup på 8, nogle færdigheder med sig fra klaverundervisning, og derhjemme øver de på klaveret. En gang om ugen mødes de med Helle Zederkof i kirken, og tager på opdagelsesrejse i kirkeorglets spændende muligheder. ”Her er noget mere lyd”, fastslår Eliza, mens Sofus synes, det er lidt fedt med to rækker tangenter på spillebordet.

Kirkeorglet spændende muligheder skal præsenteres
Det er kirkens organist Helle Zederkof, som i efteråret tog initiativ til orgelskolen. Den har sit afsæt i en landsdækkende orgelklub, som blev startet op i erkendelse af, at interessen for at spille kirkeorgel er meget begrænset for børn og unge, og at der bliver færre og færre orgelspillende ansøgere på musikkonservatoriet.

”Vi organister må gøre en proaktiv indsats, og trække børn og unge til, så de får præsenteret de spændende muligheder orglet har”, siger Helle Zederkof. Som selv begyndte at spille til gudstjenester i sin lokale kirke allerede i sin skoletid, hvilket førte til musikkonservatorium og en karriere som kirkemusiker. ”Det er vigtigt, vi får vakt interessen hos børn og unge, og får dem i gang med at spille orgel, og måske endda få nogen af dem til at vælge kirkemusikervejen”.

Orgelklubben er indtil videre støttet økonomisk af Augustinus Fonden, på sigt er håbet, at menighedsråd og provstier vil tage over, da der er en fælles interesse i at sikre, at der også i fremtiden er musik til gudstjenesterne og kirkens øvrige handlinger.

Spiller med hele kroppen
Begejstringen for kirkeorglet er tydelig at spore hos Sofus, Eliza og Degania. Og selvom de til daglig måske kun når at øve 5-10 minutter, nyder de den ugentlige undervisning på orgelbænken, hvor den store lyd vælder ud af de mange piber. ”Man føler næsten, at man bliver indhyllet i musik”, som Degania siger.

Og så kæmper de tre i øvrigt videre med det, som på én gang er den store udfordring, og som gør orglet rigtig spændende, nemlig at man skal spille med både hænder og fødder samtidig.
Det giver en oplevelse af at spille med hele kroppen, og det kan nok give sved på panden at få koordineret to hænder på manualernes tangenter og to fødder på pedalerne under bænken.
"Man kan jo ikke se alle steder hen samtidig", som Sofus siger, men fastslår, at det lige netop er dét, som er det sjove ved orglet.

Allerede i januar og februar kan man opleve de tre unge musikere spille til deres første numre for menigheden, nemlig når der holdes spaghettigudstjenester. Det er nemlig en klar pointe i orgelskolen: Eleverne skal opleve, at det de laver kan bruges og at man får noget ud af sin indsats.

Info
Det er gratis for eleverne at gå i orgelskole.
Er orgelskolen i Bregnet også noget for dig eller dit barn? Ring eller skriv til Helle Zederkof: 2445 6236 /hellez@mail.tele.dk

Tekst og fotos:
Morten Bay-Mortensen

 

 

 

 

Del dette: